موقعیت شما در سایت:
وابستگی عاطفی و راهکار درمان آن
وابستگی عاطفی و راهکار درمان آن
0 نظر
0 لایک
4909 بازدید
تاریخ انتشار: 1402/09/22
توضیحات
وابستگی عاطفی نوعی رابطه ناسالم است که در آن فرد به شدت به دیگری وابسته میشود و بدون توجه یا تایید دیگران احساس ناامنی و تنهایی میکند. این مشکل میتواند تاثیرات منفی زیادی روی زندگی فرد داشته باشد، برای اطلاعات بیشتر در مورد وابستگی عاطفی و راههای غلبه بر آن، این مقاله را بخوانید.
وابستگی عاطفی چیست؟
وابستگی عاطفی از دید روانشناسی یعنی چی؟
وابستگی عاطفی خوبه یا بده؟
وابستگی عاطفی چه فرقی با حمایت عاطفی داره؟
علائم تشخیص وابستگی عاطفی ناسالم
دلیل وابستگی عاطفی چیه؟
وابستگی عاطفی عامل سرکوب احساس شادی
تاثیر وابستگی عاطفی روی احساسات
آیا رابطه عاشقانه هم نیاز به زمان تنهایی دارد؟
راههای رهایی از وابستگی عاطفی
آنچه باید در مورد وابستگی عاطفی بدانیم
سؤالات متداول در مورد وابستگی عاطفی
وابستگی عشقی چیست؟ آیا وابستگی عاطفی باعث خوشحالی فرد میشود؟ شما در زندگی زناشویی وابسته هستید یا دلبسته؟ به نظر شما نشانههای افراد وابسته چیست؟ آیا باید به فکر درمان وابستگی در روابطمان باشیم؟ همه ما عزیزانی را در زندگیمان داریم که چون آنها را دوست داریم و برای ما مهم هستند به آنها وابسته میشویم. همیشه دلمان میخواهد در تمام لحظات این افراد در کنار ما باشند، در غیر این صورت نمیتوانیم احساس خوشحالی داشته باشیم. آیا این نوع از دوست داشتن که ما برای خودمان تعریف میکنیم درست است؟ آیا همسرمان از این وابستگی عاطفی و حس تعلق ما احساس خوبی دارند؟ به نظر شما افراد در رابطه عاطفی سالم وابسته هستند یا دلبسته؟ با من همراه باشید تا در این مقاله به بررسی این موضوع بپردازیم.
وابستگی عاطفی چیست؟
وابستگی عاطفی نوعی اختلال شخصیتی که باعث میشه فرد با عزت نفس پایین و بدون باور به خودش و تواناییهاش، مدام دنبال تأیید گرفتن و احساس امنیت از سمت دیگران باشه. همهی ما بهصورت آگاهانه یا ناخودآگاه از وابستگی عاطفی برای پر کردن خلأهای عاطفی که نمیتونیم بهتنهایی حلشون کنیم، استفاده میکنیم. مسئله وابستگی عاطفی به طور معمول بیشتر توی روابط خانوادگی و روابط عاطفی دیده میشه، اما توی روابط صمیمانه هم وجود داره. لئون سلتزر روانشناس روابط میگه: هر چند داشتن مقدار معینی وابستگی عاطفی به شریک زندگی کاملاً طبیعیه، اما اگر این وابستگی بیش از حد بشه دیگه برای شما و رابطه شما سالم نیست.
وابستگی عاطفی از دید روانشناسی یعنی چی؟
ویژگی اصلی وابستگی عاطفی احساس درماندگی و ضعف روحی در فرد هست. از اونجایی که طبق راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی (DSM-5)، وابستگی عاطفی یک اختلال اضطرابیه، افرادی که این اختلال رو دارن اکثراً آدمهای مطیعی هستن و بر اساس درجههای مختلف این اختلال نمیتونن از خودشون مراقبت کنن. وقتی این وابستگی بررسی میشه معمولاً ریشهی عمیقی در ترس از رهاشدن وجود داره، و فرد برای اینکه رها نشه و تنها نمونه تا جای ممکن به فردی که وابستگی داره نزدیک میشه. اگر شما هم احساس میکنید بدون وجود شخصی خاص نمیتونید زندگی کنید، یعنی میزان وابستگی شما در رابطه ناسالمه.
وابستگی عاطفی خوبه یا بده؟
یکی از مهمترین مزایای رابطه عاطفی، داشتن حمایت عاطفیه. زمانی که شما با چالش روبرو میشین یا حادثهی پر استرسی رو تجربه میکنین، شریک عاطفیتون میتونه با گوشکردن به حرفهای شما حس ارزشمندی و آرامش بهتون بده. وقتی رابطه بلندمدت باشه، به طور طبیعی توی چنین مواقعی شما برای دریافت حمایت سراغ شریک عاطفیتون میرید.
وابستگی عاطفی چه فرقی با حمایت عاطفی داره؟
وابستگی عاطفی از حمایت عاطفی فراتره. اکثر زوجها تا حدودی به هم وابسته هستن اما اگه انتظار داشته باشید که طرف مقابل شما تمام نیازهای شما رو برآورده کنه، احتمالاً خودتون هیچ کاری برای برآوردهشدن این نیازها انجام نمیدید. اینکه شما برای رفع نیازهاتون به طور کامل به یک فرد دیگه تکیه کنید در نهایت اثر مخربی روی رابطه و سلامت روان شما میذاره و ممکنه طرف مقابل از اینکه مدام به شما خدمت کنه و کارهای شما رو انجام بده خسته یا به این نتیجه برسه که شما آدم ضعیفی هستین و از پس کارهای خودتون بر نمیاین! یا اینکه اگر به هر دلیلی اون رابطه تموم شد، شما مثل یک آدم فلج و بیدستوپا میمونید چون هیچ کاری نمیتونید برای خودتون انجام بدید. وابستگی عاطفی مثل یک طیف توی روابط وجود داره، عدم وابستگی عاطفی هم یه طرف دیگه قضیه ست. افرادی که کاملاً مستقل هستن در مقابل دریافت حمایت عاطفی مقاومت میکنن و ترجیح میدن تنهایی با نیازهای عاطفیشون کنار بیان و اونها رو حل کنن یا حتی سرکوب کنن. وابستگی عاطفی مشترک توی رابطه، بهترین نوع وابستگیه چون همه چی بین دو نفر در حد تعادل وجود داره، وابستگی مشترک یعنی دو طرف رابطه نیازهای عاطفی خودشون رو میشناسن و برای رسیدن به اون تلاش میکنن. اگه نتونید تنهایی این نیازها رو رفع کنید، اون وقت سراغ شریک عاطفیتون میرید. منظور اینه که برای بعضی از نیازهاتون ازش کمک میخواید نه همهی خواسته هاتون؛ اما وقتی وابستگی عاطفی قسمت اصلی رابطه باشه شما تقریباً برای همهی نیازهای خودتون به شریک عاطفیتون متوصل میشید. حتی ممکنه بدون اینکه به راهحلی فکر کنید یا کمترین استرس رو به خودتون بدید، سراغ فرد مقابل برید.
علائم تشخیص وابستگی عاطفی ناسالم
تصویر رؤیایی از شریک عاطفیتون دارید.
مطمئنید زندگی بدون این فرد امکان نداره.
اگر اون نباشه شما هم نمیتونید شاد باشید و احساس امنیت کنید.
ترس از رهاشدن دارید.
دوس دارید مدام تأیید بشید.
اگر تنها بمونید احساس پوچی میکنید.
مدام نیاز دارید از طرف مقابل ارزش و اعتماد به نفس بگیرید.
حسادت و احساس مالکیت بیش از حد دارید.
از احساس طرف مقابل به خودتون مطمئن نیستید.
بدون اون هیچ جا بهتون خوش نمیگذره.
نکتهی مهم اینه که این وابستگی مسیر رابطه شما رو پر پیچوخم تر میکنه چون افراد وابسته هر روز به حمایت و اطمینان بیشتری از طرف شریک خودشون نیاز دارن. مثلاً ممکنه مدام بپرسه:
دوسم داری؟
من اذیتت میکنم؟
واقعاً دوس داری پیش من باشی؟
ظاهرم خوبه؟
تو که نمیخوای منو تنها بذاری میخوای؟
اگه شما هم بیشتر مواقع احساس ناامنی کنید یا به خودتون شک داشته باشید، نیاز دارید طرف مقابل تأییدتون کنه تا نسبت به خودتون حس خوب داشته باشید. این نیاز باعث به وجود اومدن ترس میشه؛ ترس از اینکه اگه شریک عاطفی شما، شما رو ترک کرد یا دیگه تأییدتون نکرد چی میشه؟!
همیشه دوست دارم در تمام مراسمها همسرم کنارم باشد!
ما اغلب فکر میکنیم که اگر در جمعی همسرمان حضور نداره، به ما هم خوش نمیگذرد و ما هم نباید به آن مهمانی برویم و فکر میکنیم دلیلش هم عشق به طرف مقابلمان است. درصورتیکه فراموش نکنید، عملی که شما را از انجام کاری که به آن حس خوب دارید، باز میدارد دیگر اسمش عشق نیست، وابستگی عاطفی و عدم استقلال است. وقتی که بدون حضور همسرتان در مهمانی یا جمعی احساس خوشحالی ندارید، شک نکنید حتی با حضور همسرتان هم خوشحال و شاد نخواهید بود. چون برای شما وابستگیها مهم است نه دلبستگیها.
دلیل وابستگی عاطفی چیه؟
بیشتر کارشناسها معتقدن که مشکلات عاطفی در بزرگسالی ریشه در دوران کودکی و رفتارها و آسیبهای دوران کودکی داره. لوکابزرگی معتقده کودکانی که قبل از 12 سالگی بهشون آموزش اعتماد به نفس داده نشده، بیشتر از بقیه در معرض نمایش علائم وابستگی عاطفی در دوران بزرگسالی هستن. میزان موفقیت ما در دستیابی به استقلال عاطفی توسط الگوهای زندگی که از والدینمون یاد گرفتیم، تعیین میشه. بعلاوه افرادی که مشکلات عاطفی حل نشده دارن، بیشتر از بقیه افراد وارد یک رابطه با وابستگی عاطفی میشن. هلی پیس میگه: ما توی رابطه دنبال پیداکردن افرادی هستیم که بتونیم الگوهای رفتاری که به اون ها عادت کردیم رو تکرار کنیم. ترس از تنها موندن و رهاشدن منجر به تلاش برای کنترل رفتار طرف مقابل میشه تا شما رو رها نکنه و کنارتون بمونه. اما تلاش برای کنترل دیگران معمولاً تأثیر عکس داره، اگر فرد احساس کنه گولخورده یا نمیتونه برای خودش تصمیم بگیره، به این فکر میکنه که رابطه رو تموم کنه!
متأسفانه الگوی تموم شدن و شکستخوردن در رابطه در وابستگی عاطفی تقریباً رایجه و به یکشکل اتفاق میفته. اینکه انتظار داشته باشیم همیشه یه نفر دیگه نیازهامون رو برآورده کنه اصلاً منطقی و واقعبینانه نیست. باید طوری برنامهریزی کنیم که وقتی کسی در دسترس نبود بتونیم شرایط رو مدیریت کنیم. مسئلهای که وجود داره اینه که وقتی طرف مقابل نتونه نیاز شما رو برآورده کنه، شما یک نوع بیقراری عاطفی تجربه میکنید که بخش زیادی از ذهنتون رو درگیر خودش میکنه و بهخاطر همین ظرفیت شما برای اینکه بتونید با دوستان یا خانوادتون وقت بگذرونید یا فعالیتهای روتین خودتون رو انجام بدید، محدود میشه. کسی که اختلال وابستگی عاطفی داره ممکنه توی تصمیمگیریهای روزانهی خودش به دیگران وابسته نباشه، این افراد میتونن خیلی حرفهای کار کنن. بااینحال وقتی به هر دلیلی احساس استرس، اضطراب یا ناامنی داشته باشن توانایی کافی برای مقابله با این احساسات بدون کمک دیگران رو ندارن.
وابستگی عاطفی عامل سرکوب احساس شادی
فراموش نکنید که شادی و احساس خوشحالی ما نباید مشروط به حضور یک فرد باشد، یعنی بدون وابستگی عاطفی در زندگی شاد باشید. از لذتهای زندگی استفاده کنید و انرژی بگیرید. وقتی همسرتان شرایط همراهی شما در مهمانی را ندارد، و شما هم نروید و دلتان در مهمانی باشد و ذهنتان با همسرتان باشد، قطعاً این تصمیم برای شما احساس رضایت و خوشحالی نخواهد داشت. ولی وقتی که شرایط عدم حضور همسرتان را درک کنید، میتوانید در مهمانی حاضر شوید و هم خودتان انرژی بگیرید و هم رابطه بین خودتان و همسرتان را مدیریت کنید. فقط به طرف مقابلتان یادآوری کنید که چقدر جایش در مهمانی کنار شما خالی بوده و همه به یاد او بودند، با این کار به او هم انرژی خوبتان را انتقال دادهاید.
تاثیر وابستگی عاطفی روی احساسات
وابستگی عاطفی قطعاً به ناراحتی ختم میشه، چون وابستگی عاطفی رفاه و آسایش و آرامش ما و اطرافیانمون رو ممکنه به خطر بندازه. سطح بالای استرس و اضطراب، ضعف در مراقبت از خود و آسیبپذیری نسبت به سوءاستفاده نمونههای کمی از مشکلاتی هستن که وابستگی عاطفی به همراه داره. شاید الان این سؤال براتون پیش بیاد که اگر شادی و خوشحالی ما به شرایط پیرامون بستگی داره، ما تا چه اندازهای میتونیم خوشحال باشیم؟ وقتی تعادل عاطفی و تصور ما از خودمون به دیگران بستگی داشته باشه، چقدر ممکنه احساس بدبختی کنیم؟ وابستگی عاطفی مانع رضایت ما از شرایطمون میشه و ما رو تحتتأثیر چیزهایی قرار میده که نمیتونیم اون ها رو کنترل کنیم. منظور از کلمه «کنترل» اینه که فرد باید مقابله با وابستگی عاطفی رو شروع کنه. بر اساس یک تجزیهوتحلیل منتشر شده در مجله بینالمللی Reality Therapy، وابستگی عاطفی معمولاً از طریق خوشنود کردن دیگران یا تلاش برای حل مشکلات اون ها ایجاد میشه. بااینحال طبق نظر نویسنده چنین رفتاری دقیقاً مثل اجبار خشونتآمیز، خطرناک و مخرب هست.
اما چرا؟ وابستگی عاطفی تلاش برای کنترل دیگرانه! این کار در حالت عادی آگاهانه اتفاق نمیفته. فردی که وابستگی عاطفی داره هیچکسی رو به طور مستقیم مجبور به انجام چیزی که میخواد نمیکنه. بااینوجود سعی میکنه با داشتن یک شخصیت همهپسند و نجاتدهنده و ایثارگر، بقیه رو بهنوعی وادار کنه تا رفتار خاصی داشته باشن (رفتاری که مد نظرشه)! وادارکردن دیگران برای انجام چیزی که ما میخوایم قطعاً یه دستورالعمل برای روابط ناسالمه. با این شرایط بهواسطه وابستگی عاطفی بخش بزرگی از سلامت جسمی و روحی و روانی در معرض خطر قرار میگیره، برای رفاه و آسایش فرد روابط سالم بینفردی ضروریه. افرادی که وابستگی عاطفی دارن معمولاً دوس دارن وارد روابطی بشن که مبتنی بر وابستگیه. هرچند توی بیشتر این روابط معمولاً یه نفر سلطهطلبانه و پرخاشگرانهتر رفتار میکنه و طرف مقابل رفتار معقولتر و نرمالتری داره اما اکثر موارد هر دو نفر وابستگی دارن، طبق چیزی که تا این جا یاد گرفتیم این رابطه بهمرور باعث ناراحتی و ناخشنودی در برابر سوءاستفاده دو طرف خواهد شد.
آیا رابطه عاشقانه هم نیاز به زمان تنهایی دارد؟
همهی ما انسانها در زندگیمان نیاز بهتنهایی داریم و فراموش نکنید که این زمانها را از خودتان و همسرتان دریغ نکنید. رابطه عاطفی سالم سه حیطه دارد: "من تنها، او تنها و ما با هم". وقتی بتوانید از "من تنها" به بهترین شکل استفاده کنید، میتوانید برای "ما با هم" انرژی فوقالعادهای دریافت کنید و احساس قدرت و مفیدبودن بیشتری را به همسرتان هم انتقال دهید. نباید به اسم عشق، وابستگی عاطفی را پوشش دهیم. چرا که عشق رهایی است، عشق آزادی است و به انسانها قدرت انتخاب دادن است نه محدودکردن. البته فراموش نکنید که رابطه عاطفی سالم مراقبت میخواهد و اصولی دارد که با آن اصول به سعادت و خوشبختی میرسید. نباید به اسم رهایی و آزادی، چارچوبها و حرمتها را زیر پا بگذارید و با هر فردی و به هر کجا که دلتان خواست بروید. به "من تنها" و "او تنها" در زندگی توجه کنید و به غار تنهایی و تفریحات سالم طرف مقابلتان احترام بگذارید، البته این مسئله را نباید با رفیقبازی و ارتباطات خارج از چارچوب اشتباه گرفت.
راههای رهایی از وابستگی عاطفی
متأسفانه غلبه بر وابستگی عاطفی کار ساده و آسونی نیست، چون نسبت به تغییر مقاومه، این اختلال چون باعث ایجاد اضطراب میشه توی عملکرد فرد تأثیر میذاره و اون رو تحتتأثیر قرار میده. بااینحال راهکارهای مختلفی برای مقابله با وابستگی عاطفی و پیامدهای حاصل از اون وجود داره. در ادامه با تعدادی از مؤثرترین این روشها آشنا میشیم که عمل به اون ها باعث ایجاد استقلال عاطفی و قدرت میشه؛ با من همراه باشید.
ترسهای خودتون رو شناسایی کنید
بیشتر مواقع ریشه نیازمندی و وابستگی توی ترس نهفته ست. تصور کنید فردی که خیلی بهش وابستهاید شما رو تنها بذاره و ترکتون کنه چه حسی دارین؟ از خودتون بپرسید چه چیزی داره شما رو میترسونه؟ مثلاً ممکنه شما با فردی که تازه آشنا شدید و تقریباً شناخت زیادی هم ازش ندارید وابسته شده باشین و بترسید که اون رو از دست بدین! این ترس از کجا اومده؟!!
تنها وقت بگذرونید
گاهی هم به خودتان و هم به همسرتان فرصت تنهایی را بدهید. سعی کنید وابستگی را در روابط عاطفیتان تا جای امکان کم کنید و به فکر درمان آن باشید. "برای رهایی از وابستگی عاطفی باید دلبسته باشید نه وابسته!" چرا که افراد وابسته در رابطه خودخواه و ضعیف هستند و همیشه به دنبال پر کردن خلأهای شخصیتیشان هستند و میخواهند این کمبودها را از بیرون جبران کنند. درصورتیکه فرد دلبسته در یک رابطه قدرتمند است و به دنبال رشد و کمال است، احساس امنیت و رهایی دارد و همین حس رهایی و آزادی را به طرف مقابلش هم میدهد. برای این کار زمانی رو به خودتون اختصاص بدی و اجازه ندید کسی توی اون زمان وارد حریمتون بشه. باید دقت کنید ببینید توی این زمان تنهایی ذهنتون کجا میره و بیشتر چه تمایلات داره؟! ممکنه به عادتهایی برسید که قبلاً اصلاً ازشون خبر نداشتین و بهشون توجه نکرده بودین، وقتی دارید این کار رو انجام میدید باید حواستون باشه خودتون رو با فیلم یا تلفن همراه یا مرتبکردن و نظافت مشغول نکنید، صرفاً تنها باشید و روی خودتون تمرکز کنید.
هویت خودتون رو تقویت کنید
به این فکر کنین که وقتی مجبور نیستین دیگران رو راضی نگه دارین، چی هستین؟ چه حسی دارین؟ ارزشهای اساسی و اصلی خودتون رو بعلاوه چیزهایی که میخواید توی روابطتون بهشون برسید مشخص کنید. خصوصیتهای اخلاقی خودتون رو بشناسید و سعی کنید طوری باشید که به تأیید دیگران نیازی نداشته باشین. اگه شناخت کافی از خودتون ندارین بهتره از منطقه امنتون خارج شین و کارها و اتفاقات جدید رو تجربه کنین تا بینش کافی از خودتون به دست بیارید و ببینید چه کارها و چه آدمهایی بیشتر با روحیات شما سازگاره.
دیگران رو کنترل نکنید
گفتیم که وقتی بیش از حد نرمال به کسی وابستگی عاطفی داشته باشید در نهایت سعی میکنید اون رو کنترل کنید که از دستش ندین و اگه نتونید این کارو بکنید، احساس بدبختی و ناتوانی میکنید. باید قبول کنید اطرافیان شما هم حق دارن احساسات و افکار مخصوص خودشون رو داشته باشن و حتماً نباید اون رو با شما مطرح کنن یا شما توی انتخاب هاشون دخالت کنید. باید سعی کنید انرژیتون رو روی افکار و انتخابهای خودتون بذارید. برای مثال وقتی دوست شما میخواد با دیگران وقت بگذرونه و شما احساس خوبی ندارین یا حسادت میکنین، نباید این حس بد رو به دوستتون منتقل کنید، بلکه باید به خودتون یادآوری کنید که دوست شما حق داره با افراد دیگه ای هم دوست باشه و با دیگران ارتباط داشته باشه؛ شما هم باید اوقات فراغت خودتون رو داشته باشین.
برای حل وابستگی کمک بگیرید
اگه احساس میکنید خودتون نمیتونید بهتنهایی کاری بکنید و توی چرخهی وابستگی عاطفی گیر کردین، نترسید و از یه دوست یا مشاور کمک بگیرید تا راحتتر این مرحله رو پشت سر بذارید.
مسئولیت احساساتتون رو بپذیرید
باید قبول کنین کنار اومدن با احساساتتون وظیفه شخص شماست و نه کسی دیگه. باید درک کنید وقتی شدیداً درگیر احساساتون هستین، این احساسات هویت شما رو تعریف نمیکنن و رفتار شما رو کنترل نمیکنن؛ مثلاً نباید از بقیه توقع داشته باشین چون شما روز بدی داشتین یا احساس ناراحتی زیادی رو تحمل کردین کارشون رو بهخاطر شما متوقف کنن، باید یه راهی پیدا کنید که خودتون تنها از پس این احساس منفی بربیایید و اون رو حل کنید.
با نیازهای واقعی خودتون روبرو بشید
وقتی احساس بدی دارین باید به راههای سالمی فکر کنین که ممکنه حالتون رو خوب کنه. پیادهروی برین، بنویسید یا سرگرمی که دوس دارین رو انجام بدین؛ اما باید مراقب باشین یه وابستگی دیگه برای خودتون درست نکنید. مثلاً اگه اضطراب دارین نباید با خوردن الکل سعی کنین حلش کنین، باید از یه متخصص کمک بگیرین تا اضطرابتون کم بشه.
اعتماد به نفستون رو بالا ببرید
وقتی شما دربارهی خودتون احساس خوبی داشته باشین کمتر به اینکه دیگران چی گفتن یا چی نگفتن اهمیت میدین و کمتر دنبال تأیید گرفتن از دیگران هستین. به ویژگیهایی که از خودتون دوس دارین فکر کنین و تواناییهای خودتون رو به خودتون یادآوری کنین، میتونید با کمککردن به دیگران اعتماد به نفس خودتون رو تقویت کنید. یادتون باشه صحبتکردن با خودتون بخش بزرگی از اعتماد به نفس شماست. باید بهجای انتقاد و ایرادگرفتن از خودتون افکار مثبت رو جایگزین کنین و با لحن دوستانهای در مورد خودتون فکر کنین. مثلاً: من میتونم انجامش بدم! من مسئول زندگی خودمم و...
محدودیتهای دیگران رو قبول کنید
باید بدونید که هر کسی نقاط ضعف و قوتی داره که مخصوص خودشه؛ توی افراد دنبال ویژگیهای خوبشون بگردید و سعی کنین توقعات منطقی ازشون داشته باشید. اگه کسی ناراحتتون کرد یا شبیه چیزی که شما دوس دارین نبود، عصبانی نشید به خودتون یادآوری کنین که هیچکس بیعیبونقص نیست و همه حق دارن اشتباه کنن.
آنچه باید در مورد وابستگی عاطفی بدانیم
وابستگی عاطفی یه مشکلیه که خیلیا باهاش دستوپنجه نرم میکنن. این مشکل میتونه خیلی روی زندگی آدما تأثیر بذاره، از روابط و سلامت روان گرفته تا کیفیت زندگی. آدمایی که وابستگی عاطفی دارن، خیلی به بقیه وابسته میشن و بدون توجه یا تأیید دیگران احساس ناامنی و تنهایی میکنن. این آدما اغلب توی روابط سمی گیر میفتن و ممکنه از نظر عاطفی مورد سوءاستفاده قرار بگیرن. برای غلبه بر وابستگی عاطفی، باید یاد بگیری که به خودت تکیه کنی و بتونی بهتنهایی احساس ارزشمندی کنی. این کار خیلی سخته، اما شدنیه.
سؤالات متداول در مورد وابستگی عاطفی
وابستگی عاطفی چیست؟
پاسخ: وابستگی عاطفی یه مشکل روانشناختی که باعث میشه فرد احساس کنه به بقیه، معمولاً شریک عاطفی یا دوستان، خیلی وابسته هسته. آدمایی که وابستگی عاطفی دارن، بدون توجه یا تأیید دیگران احساس ناامنی و تنهایی میکنن. این آدما اغلب توی روابط سمی گیر میفتن و ممکنه از نظر عاطفی مورد سوءاستفاده قرار بگیرن.
درمان وابستگی عاطفی چیه؟
پاسخ: درمان وابستگی عاطفی معمولاً شامل درمان روانشناسیه. درمانگر میتونه به شما کمک کنه تا علل وابستگی عاطفی خودتون رو درک کنید و الگوهای رفتاری خودتون رو تغییر بدید. درمان شناختی - رفتاری (CBT) یکی از روشهای درمانی مؤثر برای وابستگی عاطفیه.
چطور میشه از وابستگی عاطفی جلوگیری کرد؟
پاسخ: برای جلوگیری از وابستگی عاطفی، بهتره از سنین پایین به خودشناسی و پرورش عزت نفس بپردازیم. همچنین، باید سعی کنیم روابط سالمی با دیگران ایجاد کنیم و به خودمون یاد بدیم که بهتنهایی هم میتونیم احساس ارزشمندی کنیم.
آیا وابستگی عاطفی درمان داره؟
پاسخ: وابستگی عاطفی یه اختلال شخصیتیه که میتونه با درمان روانشناسی درمان بشه. درمان روانشناسی میتونه به فرد کمک کنه تا الگوهای رفتاری خودت رو تغییر بده و روابط سالمتری ایجاد کنه.
علل وابستگی عاطفی چیه؟
پاسخ: علتهای وابستگی عاطفی میتونه متفاوت باشه، اما معمولاً به تجربیات دوران کودکی فرد برمیگرده. مثلاً فرد ممکنه در دوران کودکی از سوی والدینش موردتوجه کافی قرار نگرفته باشه، یا ممکنه مورد سوءاستفاده عاطفی قرار گرفته باشه. این تجربیات باعث میشه که فرد در بزرگسالی احساس ناامنی و تنهایی کنه و به دیگران وابسته بشه.
ارسال نظر
0دیدگاه
لطفاً پیش از ارسال نظر، خلاصه قوانین زیر را مطالعه کنید:
فارسی بنویسید و از کیبورد فارسی استفاده کنید.
نظراتی که شامل الفاظ رکیک و توهین آمیز و بحث های سیاسی و قومیتی، تبلیغ، لینک باشد منتشر نشده و حذف می شوند.
خبر خوب اینکه در مقالات آموزشی مطالب زندگینامه زنان موفق دنیا، مقالات زندگی سالم و ویدئوهای آموزشی استقلال مالی را برای ازدواج موفق و زندگی سالم خودتان برایتان قرارداده ایم.
دیدن نظرات بیشتر
تعداد کل نظرات: 0 نفر
چک لیست های زندگی جدید
هر روز چک لیست های جدید برای شما آماده و منتشر میکنیم.